H ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΣΟΥΗΔΙΑ
Η Ελλάδα, ήδη από την δεκαετία του 80’ και 90’ άρχισε να δέχεται ένα τεράστιο μεταναστευτικό κύμα, το οποίο είχε σαν αποτέλεσμα να επηρεαστεί σημαντικά η μέχρι τότε εκπαιδευτική πολιτική της. Η διαμόρφωση μιας νέας εκπαιδευτικής πολιτικής, η οποία θα είχε ως στόχο την ένταξη και την ενσωμάτωση των μεταναστών μαθητών στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας υποδοχής, καθώς και την ομαλή συνύπαρξη τους με τους γηγενείς, κρινόταν πλέον αναγκαία, (Νικολάου, 2005).
Μια πολιτική διαπολιτισμικής εκπαίδευσης που θα μπορούσε να υιοθετήσει η Ελλάδα σήμερα, είναι σίγουρα εκείνη της Σουηδίας. Η πολιτική αυτή, έχει ως βασική επιδίωξη την απόκτηση πολιτικών δικαιωμάτων και υπηκοότητας των μεταναστών στη χώρα υποδοχής τους. Το εκπαιδευτικό σύστημα της Σουηδίας, προωθεί έντονα την έννοια της διαπολιτισμικότητας μέσα από τα αναλυτικά του προγράμματα και η διαπολιτισμική εκπαίδευση της, αποτελεί μέρος της γενικής εκπαίδευσης. Από αυτό γίνεται φανερό, πως το Σουηδικό εκπαιδευτικό μοντέλο ορίζει μια εκπαίδευση πολιτισμικής ποικιλομορφίας, η οποία διακατέχεται από πλήρη δημοκρατικότητα (Palaiologos & Evangelos, 2011).
Στα διαπολιτισμικά σχολεία της Σουηδίας, τα μαθήματα πραγματοποιούνται σε δύο γλώσσες, στα Σουηδικά και στη μητρική γλώσσα των μεταναστών μαθητών που βρίσκονται στη χώρα. Επίσης, το σχολικό πλαίσιο αποτελεί ένα ιδανικό περιβάλλον για τους μαθητές των ξένων χωρών, καθώς διακατέχεται από αισθήματα συνεργασίας, ισότητας και αλληλοσεβασμού. Όλα τα παραπάνω, έχουν ως αποτέλεσμα οι μετανάστες μαθητές της Σουηδίας, να παρουσιάζουν καλύτερες ακαδημαϊκές επιδόσεις σε σχέση με άλλες χώρες (Palaiologos & Evangelos, 2011).
Επιπλέον, η Σουηδική εκπαίδευση προωθεί συνεχώς την διαρκή επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, έτσι ώστε να εξελίσσουν τις γνώσεις και τις πρακτικές τους σχετικά με την διαπολιτισμική εκπαίδευση και να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν πιθανά ρατσιστικά φαινόμενα, ξενοφοβία και προκαταλήψεις (Gruber & Rabo, 2014).
Από τα παραπάνω, διαφαίνεται το πόσο επιτυχημένο είναι το Σουηδικό μοντέλο διαπολιτισμικής εκπαίδευσης και πόσο ωφέλιμη θα ήταν η εφαρμογή του στο Ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Νικολάου, Γ. (2005). Διαπολιτισμική Διδακτική. Το νέο περιβάλλον και βασικές αρχές. Ελληνικά Γράμματα.
Gruber, S. & Rabo, A. (2014). Multiculturalism Swedish Style: Shifts and Sediments in Educational Policies and Textbooks. Policy Futures in Education, 12(1), 56-66.
Palaiologos, N. & Evangelos, O. (2011). Intercultural Pedagogy. Educational policy for immigrant children. Field.
Κακκαλή Κυριακή,
Εργοθεραπεύτρια, M.Ed. Ειδικής Αγωγής
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ